Institut zaštićenog svjedoka u praksi

hire-an-attorney-in-MontenegroViše od decenije je prošlo od uključivanja instituta zaštićenog svjedoka u crnogorsko pravosuđe, a da je taj mehanizam dokazivanja svega jednom primijenjen u praksi.

Status zaštićenog svjedoka do sada je, zakonski, bio rezervisan samo za procese u kojima je okrivljenima prijetila kazna od najmanje deset godina robije.

Zakonskim izmjenama od prošle godine zaštićeni svjedok se može pojaviti i u procesima kada se dokazuje neko krivično djelo kažnjivo sa najmanje pet godina zatvora.

Institut zaštićenog svjedoka prvi put je u crnogorskom pravosuđu primijenjen u sudskom procesu za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića.

Epizoda sa zaštićenim svjedokom imala je neslavni epilog jer je identitet svjedoka otkriven u medijima.

Advokat Ranko Radonjić pojašnjava da su prednosti ovog instituta što daje mogućnost dokazivanja krivice, s druge strane ne može se od nekoga očekivati da svjedoči nauštrb njegove lične i imovinske bezbjednosti, odnosno bezbjednosti njemu bliskih osoba.

On smatra da zbog činjenice da smo mala sredina, ovaj institut još nije zaživio kod nas.

„Odluku o primjeni, prekidu, prestanku ili produženju primjene programa zaštite svjedoka donosi posebna komisija“, navodi advokat Ranko Radonjić.

Komisiju za primjenu programa zaštite svjedoka čine sudija Vrhovnog suda Crne Gore, državni tužilac Vrhovnog državnog tužilaštva, rukovodilac jedinice za zaštitu svjedoka, direktor organa uprave nadležnog za izvršenje krivičnih sankcija i psiholog koga imenuje ministar rada i socijalnog staranja.

Prema proceduri nakon što komisija primi zahtjev, potencijalni zaštićeni svjedok prethodno se podvrgava ljekarskom pregledu, popunjavanju posebnih upitnika nakog čega se zajedno sa mišljenjem rukovodioca primjene programa zaštite, dostavlja komisiji, koja je dužna da odluči o zahtjevu najkasnije u roku od 30 dana.

Cilj primjene programa zaštite svjedoka je da se osigura lična i imovinska bezbjednost građaninu koji ispunjavanjem svjedočke dužnosti pomaže pravosuđu. Istovremeno, cilj je da se obezbijedi vjerodostojnost iskaza otklanjanjem eventualnih prepreka za iskreno i potpuno svjedočenje.

Izvor: Pobjeda